Ψύλλοι – Κυριότερα είδη, ταυτοποίηση και κύκλος ζωής.

Τα κυριότερα είδη ψύλλων

Ενώ υπάρχουν πάρα πολλά είδη ψύλλων, στην Ελλάδα τα κυριότερα είδη (ανάλογα με τον ξενιστή) είναι: 

  • Της γάτας (Ctenocephalides felis), 
  • Των σκύλων (Ctenocephalides canis), 
  • Του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans) 
είδη ψύλλων

Αρχικά, αυτά τα έντομα χωρίς φτερά θα επιλέξουν πιθανότατα ένα κατοικίδιο ζώο, του οποίου η γούνα παρέχει ζεστασιά και καταφύγιο για την αναπαραγωγή τους. Μάλιστα, τα τσιμπήματα τους κάνουν μερικά ζώα, τα οποία είναι αλλεργικά στο σάλιο τους, να έχουν συμπτώματα κνησμού συνεχώς και να προκαλούν τεράστιες πληγές στο σώμα τους. Τα τσιμπήματα στους ανθρώπους, είναι μικρά, κόκκινα, κυρίως στους καρπούς και τους αστραγάλους. 

Ταυτοποίηση

Οι ενήλικοι ψύλλοι είναι μικρά (έως 3,3mm μήκος), σκούρα, κοκκινωπό καφέ, αιμοφόρα έντομα. Επίσης, το σώμα τους είναι κάθετα επίπεδο (όπως ένα ψάρι), σκληρό με πολλές τρίχες και κοντά αγκάθια που δείχνουν προς τα πίσω. Τα πόδια είναι μακριά και καλά προσαρμοσμένα για άλματα. Τα στόματα των ενηλίκων, είναι πλήρως κατάλληλα για να αντλούν αίμα από έναν ξενιστή. Οι προνύμφες είναι μικρά λευκά σκουλήκια με σκούρα κεφάλια. Αποφεύγουν το φως και τα συναντάμε συχνά γύρω από τους χώρους ύπνου κατοικίδιων ζώων, κατά μήκος των σανίδων, σε χαλιά ή σε έπιπλα. 

Κύκλος ζωής

Οι θηλυκοί ψύλλοι γεννούν έως και 50 ωά την ημέρα, ξεκινώντας έναν κύκλο ζωής μόλις τριών εβδομάδων, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Το επόμενο στάδιο των ωών είναι οι προνύμφες, και στη συνέχεια μεγαλώνουν σε ενήλικα. Τα ενήλικα παραμένουν στο κουκούλι έως ότου υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας ξενιστής είναι κοντά. Αυτή η αναμονή παρατείνει τον κύκλο ζωής. Εξηγεί επίσης γιατί βλέπουμε συχνά μεγάλο αριθμό ψύλλων σε ένα άδειο κτίριο. 

Επιπλέον, ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.