Εάν αντιμετωπίζεται προβλήματα με έντομα αποθηκών Coleoptera στην αποθήκη ή στο κατάστημά σας, επικοινωνήστε άμεσα με τη Minsect Solutions προκειμένου να δώσουμε άμεση λύση στο πρόβλημά σας!
Οικογένεια Curculionidae
Sitophilus granarius – Σκαθάρι του σιταριού.
Τέλειο
Μήκος σώματος 3-5mm και χρώμα βαθύ καστανό έως μαύρο. Στα έλυτρα φέρει αυλακώσεις με κοίλα στίγματα. Δεν έχει μεμβρανώδεις πτέρυγες και δεν πετά.
Προνύμφη
Μήκος 3-4mm, κοντόχοντρη, άποδη, κεκαμένη. Χρώμα αχυρόλευκο – κιτρινωπό.
Βιολογία
Έχει 4-5 γενεές το έτος. Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στους αποθηκευμένους σπόρους αλλά και ως τέλειο στους σωρούς σπόρων ή σε διάφορα σημεία της αποθήκης. Την άνοιξη, τα θηλυκά εναποθέτουν μέχρι και 400 ωά το καθένα, μέσα σε βοθρίο που ανοίγουν σε κάθε σπόρο.
Προσβολές
Ξηρούς καρπούς δημητριακών (σιτάρι, ρύζι, βρώμη, κριθάρι, σόργο, σίκαλη, αραβόσιτο). Σπανιότερα προσβάλλει και όσπρια (ρεβύθια).
Sitophilus oryzae – Σκαθάρι του ρυζιού.
Τέλειο
Μοιάζει με το S. granarius. Μήκος σώματος 2,5-4,5mm. Χρώμα καστανό ή βαθύ καστανό με τέσσερις ανοιχτόχρωμες κηλίδες από 2 σε κάθε έλυτρο. Στον προθώρακα τα κοιλώματα είναι πυκνά, κυκλικά ή πολυγωνικά. Έχει μεμβρανώδεις πτέρυγες και πετά.
Προνύμφη
Έχει μικρές διαφορές με το S. granarius.
Βιολογία
Σε θερμά κλίματα μπορεί να ξεπεράσει τις 4 γενεές το έτος. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα περισσότερο από το S. granarius. Επειδή πετά, μπορεί να προσβάλει τους σπόρους από τον αγρό και να καταλήξει στις αποθήκες με το προϊόν. Γεννά μέχρι 400 ωά.
Προσβολές
Ρύζι και σπόρους δημητριακών. Λιγότερο συχνά αλευρώδη προιόντα, βαμβακόσπορο, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ζωοτροφές κ.α.
Sitophilus zeamais Mots. – Σκαθάρι του αραβοσίτου.
Τέλειο
Στο σχήμα και το μέγεθος μοιάζει με τα προηγούμενα. Ο γενικός χρωματισμός του είναι συνήθως πιο σκούρος, ενώ στα έλυτρα, αντί των 4 κηλίδων, φέρει ισάριθμες, πιο ευκρινείς κηλίδες, χρώματος πορτοκαλοκίτρινου.
Προνύμφη
Η εξωτερική μορφολογία της δε διαφέρει από τα προηγούμενα.
Βιολογία
Δεν έχει ακόμη μελετηθεί στην Ελλάδα, όμως η διασπορά του είδους στη χώρα είναι εντυπωσιακή. Προσβάλλει και αυτό με ευκολία ακέραιους σπόρους. Κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να καταστεί κυρίαρχο είδος στις αποθήκες κυρίως αραβοσίτου.
Προσβολές
Κυρίως σε αποθηκευμένο αραβόσιτο αλλά και σε σιτάρι και κριθάρι. Στην Ελλάδα δεν έχει βρεθεί σε άλευρα και πίτυρα.
Οικογένεια Tenebrionidae
Tribolium confusum Duval – Σκαθάρι ή ψείρα των αλεύρων
Τέλειο
Έχει σώμα μακρόστενο, πεπλατυσμένο μήκους 4-4,5mm και χρώμα ερυθροκαστανό γυαλιστερό. Τα άρθρα της κεραίας πλαταίνουν βαθμιαίως από τη βάση προς το άκρο της.
Προνύμφη
Έχει μήκος 5mm, ολιγόποδη, λευκοκίτρινη. Η κεφαλή και το δίκρανο του τελευταίου κοιλιακού τμήματος έχουν σκούρο καστανό χρώμα.
Βιολογία
Ανάλογα με τις επικρατούσες στις αποθήκες, μπορεί να έχει μέχρι 5 γενεές το έτος. Διαχειμάζει ως τέλειο μέσα στα προϊόντα που προσβάλλει ή σε διάφορα προφυλαγμένα σημεία της αποθήκης. Τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν μέχρι και 2 έτη. Εναποθέτουν μέχρι και 600 ωά το καθένα, συνήθως πάνω στα προϊόντα. Δεν προσβάλλουν ολόκληρους καρπούς αλλά κυρίως άλευρα και σπασμένους ή ήδη προσβεβλημένους σπόρους.
Προσβολές
Όλα τα είδη σπόρων (σιτηρά όσπρια), άλευρα, πίτυρα, ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες (ζωοτροφές), μπαχαρικά και μεγάλη ποικιλία ξηρών φυτικών υλών (ρίζες, φρούτα, καρπούς).
Palorus subdepressus & P. ratzeburgii – Μικρά σκαθάρια των αλευρών.
Τέλειο
Έχει το μικρότερο μέγεθος (2,5-3mm) από τα άλλα Tenebrionidae των σιτηρών και αλεύρων. Το σώμα του είναι πολύ πεπλατυσμένο, γυαλιστερό, με χρώμα ανοιχτό κοκκινοκαστανό. Διακρίνεται από τα Tribolium από το μικρό μέγεθός του, αλλά και από την κεφαλή του η οποία είναι, σε αναλογία, πολύ μικρή.
Προνύμφη
Παρόμοια, αλλά μικρότερη εκείνης των Tribolium.
Βιολογία
Είναι σχεδόν κοσμοπολίτικο είδος. Επειδή οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή του (υψηλότερες θερμοκρασίες) είναι αρκετά συχνές στην Ελλάδα, οι πληθυσμιακές εξάρσεις του είδους είναι πιθανότερες κατά τη θερινή περίοδο. Συνεπώς, κατά τον έλεγχο των συναφώς αποθηκευτικών χώρων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η ύπαρξη και ο πληθυσμός και των Palorus spp.
Προσβολές
Αποθηκευμένα σιτηρά και προϊόντα αλευροποιήσεως.
Tenebrio molitor L. -Μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων.
Τέλειο
Είναι το μεγαλύτερο από τα κοινά έντομα αποθηκών με μήκος σώματος 15-20mm και χρώμα καστανόμαυρο, ελαφρώς γυαλιστερό.
Προνύμφη
Σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φθάσει τα 30mm μήκος. Κυλινδρική, σκληρή με χρώμα κιτρινέρυθρο γυαλιστερό.
Βιολογία
Το τέλειο γεννά τα ωά του μέσα στο αλεύρι. Οι προνύμφες τρέφονται με άλευρο ή πίτυρα μειώνοντας και την αξία του προϊόντος με τα περιττώματα που αφήνουν. Η νύμφωση γίνεται στα επιφανειακά στρώματα των αλεύρων.
Προσβολές
Άλευρα, πίτυρα, σιτηρά, νεκρά έντομα και άλλες ζωικές και φυτικές ύλες.
Οικογένεια Ostomidae
Tenebroides mauritanicus L. – Σκαθάρι των σπόρων
Τέλειο
Έχει μήκος 8-11mm και χρώμα συνήθως καστανόμαυρο μέχρι μαύρο. Κεραίες και πόδια καστανέρυθρα. Η βάση του προθώρακα χωρίζεται πολύ ευκρινώς από τη βάση των ελύτρων.
Προνύμφη
Ανεπτυγμένη έχει μήκος 15-20mm, χρώμα συνήθως υπόλευκο ή υποκίτρινο με κεφαλή και πόδια καστανά. Στο νώτο του πρώτου θωρακικού τμήματος υπάρχουν 2 σκοτεινόχρωμες κηλίδες.
Βιολογία
Είναι έντομο μακρόβιο. Τα τέλεια μπορούν να ζήσουν 1-2 έτη και οι προνύμφες 2-3 έτη. Η ωοτοκία διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Το κάθε θηλυκό γεννά 800-1000 ωά. Η προνύμφη είναι πολύ ανθεκτική στο ψύχος.
Προσβολές
Η προνύμφη προσβάλλει σπόρους σιτηρών ήδη προσβεβλημένους από Sitopfilus ή Sitotroga, άλευρα, πίτυρα, παξιμάδια, βαμβακόσπορο κ.α. Το τέλειο τρέφεται με άλλα έντομα αποθηκών.
Οικογένεια Cucujidae
Oryzaephilus surinamensis L. – Οδοντωτά σκαθάρια των σπόρων.
Τέλειο
Λεπτό, πεπλατυσμένο και ευκίνητο μήκους 3mm. Ο θώρακας έχει 2 κατά μήκος αυλακώσεις και από 6 οδοντοειδείς προεξοχές σε κάθε πλευρά τους.
Προνύμφη
Νηματοειδής πεπλατυσμένη, υποκίτρινη μέχρι 4mm μήκος, με κεφαλή και πόδια υπέρυθρους και από μια σκοτεινόχρωμη ραχιαία κηλίδα σε κάθε τμήμα του σώματος.
Βιολογία
Έχουν 2-3 επάλληλες γενεές και σε ευνοϊκότερες συνθήκες 6-8. Οι προνύμφες προτιμούν ήδη προσβεβλημένους σπόρους και ολοκληρώνουν την καταστροφή τους. Το τέλειο μακρόβιο (2-3 έτη) και τρέφεται με υπολείμματα διατροφής των προνυμφών.
Προσβολές
Σπόροι σιτηρών, σταφίδα, είδη διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, ξηροί καρποί), ελαιούχοι σπόροι, ξηρά όσπρια, κακάο, καφέ, αποξηραμένα φυτά, πάντοτε μαζί με άλλα επιζήμια σε αυτά έντομα.
Laemophloeus ferrugineus – Σιταρόψειρα.
Τέλειο
Μικρού μεγέθους μέχρι 2mm, πολύ πεπλατυσμένο, καστανοκίτρινο γυαλιστερό με κεραίες ίσες ή μεγαλύτερες του μήκους του σώματος.
Προνύμφη
Μέχρι 3mm, πεπλατυσμένη, υπόλευκη με κεφαλή θωρακικές πλάκες και άγγιστρα ανοικτοκαστανά
Βιολογία
Έχει συνήθως 2-3 επάλληλες γενεές το έτος. Οι προνύμφες τρέφονται με φλοιούς, υπολείμματα ή φύτρα σπόρων. Ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Προσβολές
Κυρίως σπόρους σιτηρών. Σε αποθήκες υπερέχει σε πληθυσμό ενώ σε αλευρομύλους υπερέχει το συγγενές L. turcicus.
Οικογένεια Bostrychidae
Rhyzopertha dominica Fabr. – Σκαθάρι του ρυζιού.
Τέλειο
Μήκος σώματος 2,5-3mm, επίμηκες, κυλινδρικό, καστανό-ερυθροκαστανό. Η κεφαλή δε φαίνεται από πάνω, αλλά καλύπτεται από τον προθώρακα. Κεραίες χαρακτηριστικές με ρόπαλο από αραιά τοποθετημένα άρθρα. Ο θώρακας, στη ραχιαία επιφάνεια, φέρει πυκνά χιτινώδη εξογκώματα σαν Bostrychidae. Στα έλυτρα υπάρχουν ευκρινείς κατά μήκος γραμμές από μικρά κοιλώματα.
Προνύμφη
Σκαραβαιόμορφη, υπόλευκη, με κεφαλή και πόδες καστανά. Μήκος 4-6mm σε πλήρη ανάπτυξη
Βιολογία
Διαχειμάζει στις αποθήκες σε όλα τα δτάδια. Σε θερμοκρασίες 25-28o C μπορεί να έχει 4-6 επάλληλες γενεές το έτος. πολλές προνύμφες σε κάθε σπόρο καταστρέφουν το εσωτερικό του, όπου και νυμφώνονται.
Προσβολές
Είναι το πολυπληθέστερο έντομο αποθηκών σε αποθηκευμένο ρύζι και σιτάρι στην Ελλάδα. Προσβάλλει επίσης κριθάρι, καλαμπόκι, μπισκότα και άλλα προϊόντα αλεύρου.
Οικογένεια Anobiidae
Lasioderma serricorne Fabr. – Ψείρα του ξηρού καπνού.
Τέλειο
Μήκος 2,5-3mm, χρώμα υποκαστανό ή ερυθροκαστανό. Η κεφαλή σε θέση κάθετη προς τον άξονα του σώματος, καλύπτεται από τον προθώρακα. Έλυτρα χωρίς γραμμώσεις καλυπτόμενα από λεπτό, ξανθό χνούδι.
Προνύμφη
Μήκος μέχρι 4mm, λευκή-υποκίτρινη, κοντόχοντρη, κυρτή με λεπτές τρίχες. Κεφαλή και πόδια υποκαστανά.
Βιολογία
Ανάλογα με το κλίμα και την τροφή που βρίσκει, μπορεί να έχει και άνω των 4 γενεών το έτος. Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στα καπνοδέματα. Η προνύμφη κατατρώγει τον καπνό στο βάθος των δεμάτων αλλά και το τέλειο μπορεέι να τρέφεται με τον ίδιο τρόπο.
Προσβολές
Κυρίως καπνός. Έχει τεράστια ποικιλία τροφικών προτιμήσεων όπως τσιγάρα, πούδρα, κακάο, σοκολάτα, μπαχαρικά, ζυμαρικά, αρωματικά φυτά, έντομα και φυτά σε συλλογές, ξηρές οπώρες, ελαιώδεις σπόρους, χαρούπια, όσπρια, αυτοφυή φυτά στον αγρό.
Stegobium paniceum L – Ψείρα του ψωμιού.
Τέλειο
Μήκος σώματος 2-3mm, χρώμα κιτρινοκαστανό έως βαθυκαστανό. Μορφολογία παρόμοια με του L. serricorne.
Προνύμφη
Μήκος 1,5-3,5mm, λευκή, υποκίτρινη, ισχυρώς κυρτή.
Βιολογία
Σε μη θερμαινόμενους χώρους διαχειμάζει και νυμφώνεται κατά την άνοιξη. Τα τέλεια εμφανίζονται Μάρτιο – Ιούνιο και η ωοτοκία αρχίζει μετά από 48 ώρες. Μέση γονιμότητα 50 ωά και η επώαση διαρκεί 8-15 ημέρες. Έχει μία γενεά το έτος στην ύπαιθρο και 3-4 στις αποθήκες.
Προσβολές
Η προνύμφη είναι πολυφάγος. Τρέφεται συνήθως με πλούσιες σε άμυλο φυτικές ουσίες, προϊόντα αρτοποιίας, φασόλια, μπιζέλια και αποξηραμένα φυτά.
Οικογένεια Nitidulidae
Carpophilus hemipterus L. – Σκαθάρι των ξηρών φρούτων.
Τέλειο
Μήκος 2-4mm και σχήμα ωοειδές. Τα έλυτρα είναι κοντά ώστε να αποκαλύπτουν τα 2 τελευταία κοιλιακά τμήματα. Έλυτρα σκούρα καστανά με μία ευδιάκριτη υποκίτρινη κηλίδα το καθένα στο άκρο και μία μικρότερη στην εξωτερική βάση τους.
Προνύμφες
Λευκή έως υποκίτρινη μήκους περίπου 7mm, με την κεφαλή και ένα ζεύγος φυματίων, καστανά
Βιολογία
Διαχειμάζει ως τέλειο ή προνύμφη στις αποθήκες ή ως νύμφη στο έδαφος. Τα τέλεια δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τα θηλυκά ωοτοκούν σε πολύ ώριμους ή τραυματισμένους καρπούς στα δέντρα, στο έδαφος ή στις αποθήκες.
Προσβολές
Κυρίως σύκα, αποξηραμένα βερίκοκκα, χουρμάδες, σταφίδες, μπανάνες.
Οικογένεια Bruchidae
Acanthoscelides obtectus – Βρούχος των φασολιών.
Τέλειο
Μήκος 3-4mm, σχήμα ωοειδές και χρώμα καστανόμαυρο. Τα έλυτρα αφήνουν ακάλυπτο το τελευταίο κοιλιακό τμήμα.
Προνύμφη
Μήκους περίπου 3mm, κυρτή, άποδη, λευκή με μικρή κίτρινη κεφαλή.
Βιολογία
Η προσβολή αρχίζει στα ώριμα φασόλια τα οποία βρίσκονται επάνω στο φυτό και στη συνέχεια μετά τη συγκομιδή στα ξερά φασόλια στην αποθήκη. Μπορούν να μεταναστέψουν σε ακτίνα μέχρι 1500m. 3-4 γενεές το έτος.
Προσβολές
Κυρίως φασόλια όλων των ποικιλιών, αλλά και αυγά και σόγια.
Οικογένεια Dermestidae
Anthrenus museorum (L) & Anthrenus verbasci (L) – Σκαθάρια των Μουσείων.
Τέλειο
Μήκος 2-4mm, κυρτό, σχεδόν στρογγυλό. Λευκά, μαύρα ή καστανές κηλίδες σε την επιφάνεια του σώματός τους. Πόδια συμπτιζόμενα στην κοιλιακή επιφάνεια.
Προνύμφη
Μήκος 4-5mm υποκίτρινη και καστανή.
Βιολογία
Έντομα κυρίως κατοικημένων χώρων. Η ανάπτυξη των προνυμφών διαρκεί 2-3 χρόνια και πραγματοποιείται την άνοιξη. Τα τέλεια μπορούν να τρέφονται με νέκταρ και γύρη ορισμένων ανθέων.
Προσβολές
Οι προνύμφες συνήθως προσβάλλουν ζωικές ύλες, νεκρά έντομα ε μουσεία, μάλλινα, τάπητες, δερμάτινα, γούνες.
Trogoderma granarium Everts – Τρωγόδερμα των σπόρων.
Τέλειο
Μήκος 2-3mm, σχήμα ωοειδές και χρώμα ανοιχτό καστανό.
Προνύμφη
3-6mm. Χρώμα ανοιχτό καστανό. Λεπτές και μακρυές τρίχες εκφύονται κάθετα στο σώμα της.
Βιολογία
Το τέλειο δεν τρέφεται. Οι προνύμφες μπορούν να είναι αδρανές χωρίς τροφή έως και για 8 χρόνια μέχρι να υπάρξουν ευνοϊκές, θερμές και ξηρές συνθήκες 21-44o C. Πολλαπλασιάζεται στα προϊόντα, χωρίς η προσβολή να είναι αρχικά εμφανής.
Προσβολές
Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα έντομα αποθηκών της οικογένειας Dermastidae, τρέφεται μόνο με φυτικές ύλες και καταστρέφει τα αποθηκευμένα σιτηρά.. Θεωρείται ως “έντομο καραντίνας” σε πολλές χώρες.
Αρβανίτης Κωνσταντίνος
Γεωπόνος Γ.Π.Α
6980623549